vállalkozás, befektetés

Mielőtt befektet a cégedbe…

Amikor azt mondja valaki, hogy „szeretnék pénzt fektetni a most induló üzletedbe”, automatikusan az első reakció az öröm: Hogy lehetek ilyen mázlista? Egy befektetés? Az én cégembe?

Nem szabad azonban ezt sem gondolkodás nélkül kezelni. Van az a helyzet, van az a körülmény, amikor erre is tudni kell azt mondani, hogy „Köszönöm szépen, de nem!”.

Attól a pillanattól kezdve, hogy valaki pénzt fektet a vállalkozásodba, partnereddé válik. Ahogy a többi partneredet is az alapján választod meg, hogy ilyen vagy olyan szempontból alkalmas-e rá, passzoltok-e egymáshoz, tudtok-e együttműködni hatékonyan, úgy ebben az esetben is vizsgálnod kell ezt.

(Persze, fennállhat az a helyzet, hogy a befektetőd „csendestársként” akar pénzt tenni az üzletbe. Ez esetben nagyon fontos, hogy ez írásban, a köztetek meglévő szerződésekben is szerepeljen, leírva, hogy ő cserében mit vár el (adott %, stb.) – így a későbbi konfliktus helyzetek is megelőzhetők.)

De hogy döntsd el, hogy mikor mondjál nemet?

Íme egy 8 pontból álló check-lista. Fuss végig rajta, és ha túl sokra kell „igen”-el válaszolnod, akkor gondolkodnod kell a „nem”-en. 🙂

  1. A befektetőd most először fektet egy kezdő vállalkozásba pénzt?
  2. A befektetőd most először fektet a Te iparágadba pénzt?
  3. A befektetőd tudatában van, és képes rá, hogy esetleg több körben is növelje a befektetését, ha a helyzet úgy hozza? (Bizonyos iparágakban ennek az esélye nagyobb lehet, másokban nem biztos, hogy kérdés.)
  4. A célpiacod új a befektetődnek?
  5. Ha az a részesedés, amit a befektetőd a befektetésért kér, nem arányos a befektetéssel.
  6. A befektető ki szeretné kerülni az ügyvédeket a megállapodásból? (nagyon piros figyelmeztető jel!)
  7. A befektető vonakodik megosztani az információt azokról a cégekről, akiknél volt már hasonló befektetése?
  8. A befektető gyanúsan szorgalmazza, hogy egy bizonyos dátumig tedd bele a cégbe a pénzt, de nem nyilatkozik róla, hogy miért?

Biztos, hogy ezek a kérdések nem merítenek ki minden kérdést, ami segít a döntésben. De gondolatindítónak talán elegek, és segítenek eldönteni, hogy mikor kell egy befektetőnek nemet mondani.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.