mutatószám elemzés

7 kulcsfontosságú mutató!

Ha te, mint vállalkozásvezető nem ismered azokat a mutatókat, amiket elemezve döntéseket hozhatsz, felkészülhetsz a céged pénzügyi eseményeire, akkor nem tudsz felelősségteljesen irányítani sem.
A vállalkozások közül sokan a pénzügyek terén olyan silány nyilvántartással rendelkeznek, amik veszélyeztetik a cég életét. Nem állnak rendelkezésre a mutatószámok, vagy ha egy időszak lezáráskor rendelkezésre is állnak, azok elemzése rendre elmarad (általában az aktualitás miatt, mivel a mutatók már csak a lezárt időszak után állnak a cégvezető rendelkezésére).

Emiatt elengedhetetlen, hogy azon felül, hogy ismered, hogy mit jelentenek ezek a mutatók, azon felül figyelned kell, hogy hogyan teljesítenek, mit mutatnak. Így nemcsak az adott helyzet döntéseit támasztod alá valós információkkal, hanem proaktív módon tudod tervezni a jövőt.

Ezzel olyan lépéselőnyre teszel szert, amivel biztosítod a vállalkozásod kiegyensúlyozott irányítását.

Egyes mutatószámok különbözőek a vállalkozás típusától függően, de számos olyan van, ami minden vállalkozásnál ugyanolyan, és ugyanazokat a fontos eredményeket közvetíti.

Nézzük mik is ezek a mérőszámok? A hozzászólások között nyugodtan tedd fel a kérdésedet, ha ennél mélyebben vagy kíváncsi bármelyikre, illetve figyeld megjelenő cikkeinket, ahol részletesen foglalkozunk ezekkel a mutatószámokkal.

cash-flow, pénzforgalom, pénzáram Mi a cash-flow?

Pénzáramlás, pénzforgalom. A pénz mozgása kifelé és befelé a bankszámládon, a házipénztáradban. Amit kifizetsz, az a negatív pénzmozgás, ami hozzád áramlik, az a pozitív pénzmozgás. A legfontosabb dolog tudni a cash-flowról, hogy megmutatja, hogy milyen ütemben áll rendelkezésedre a pénz, de nem egyenlő a nyereséggel!

kötelezettség Kötelezettségek

Olyan szállítói, rezsi, stb számlák, amiket ki kell fizetned, de még nem tetted meg. Ez egy rövid határidejű adósság. Ezen mutató nyomon követése segít elkerülni a mulasztásból eredő többletköltségeket, illetve alapfeltétele a megfelelő cash-flow kimutatás elkészítésének.

cash burn rate Követelések

A követelések azok a pénzek, amik a vevőid részéről téged illetnek, de az összeg még nem érkezett meg hozzád. Szintén kulcsfontosságú a számbavétele, fontos, hogy pontosan tudd, honnan, mikor és mennyi pénzt vársz, és ha kell ösztönözd vevőidet a számára eljuttatott termék vagy szolgáltatás ellenértékének megfizetésére.

közvetlen költségekí Közvetlen költségek

Minden olyan költség, ami a termékünk előállításához szükséges, anyagköltség, humán költség, gépköltség, igénybevett szolgáltatások költségei, stb. A közvetlen költségek között nincs helye azoknak az általános költségeknek, amik nem közvetlenül a termék előállítása során merülnek fel, mint például marketing költség, bérleti díj, biztosítás, adók, stb.

eredmény Üzemi /üzleti tevékenység eredménye

Azt az eredményességi pontot láthatod belőle, hogy a normál működési menetben (tehát a rendkívüli és a pénzügyi eseményeket, és azok pénzbeli vonzatait leszámítva) a bevételekből levonva költségeket, mekkora eredményt ér el.

adózott eredmény Adózott eredmény

Az üzemi tevékenység eredményt korrigálja a rendkívüli, illetve pénzügyi jellegű események pénzbeli mozgásaival, fizetett és kapott kamatok például.

 felhasznált pénzmennyiség Felhasznált pénzmennyiség

Megmutatja, hogy egy adott időszakban, például egy hónapban mennyi pénzre van szüksége a vállalkozásodnak egy átlagos üzletmenet mellett. Amikor ez a pénzmennyiség nőni kezd, vagy a bevételek nem felelnek meg az elvárásoknak, általában két megoldási út üti fel a fejét: a költségek csökkentése, illetve a bevételek növelésére irányuló döntések.

 

Most, hogy már van egy átfogó képed, hogy a pénzügyek terén mik a legfőbb számok, amiket ismerned kell, kezdd el használni őket! Mindegy milyen formában, de törekedj rá, hogy álljanak rendelkezésedre ezek az adatok. Látni fogod, hogy az adott állapot ismerete mennyivel könnyebbé teszi az előretekintést, ami a hatékony irányítás alappillére.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.