marketing, online, fórum, fórum marketing, online marketing

12 tipp a sikeres fórum marketinghez – 2. rész

A cikkünk első részében már hat lépést megismerhettél, melyek előrébb visznek a fórum marketinged beindításához.

Nézzük a következő hat lépést.

7. Egy kis ideig csak figyelj…

marketing, online, fórum, fórum marketing, online marketingÁllj ellen a kísértésnek, hogy azonnal írj. A fórumok általában összetartó közösségek, melyek (vagy legalábbis biztosan vannak ilyen tagjaik) nem fogadják azonnal szívesen az újoncokat. Figyeld egy kicsit a fórumot, hogy megismerd a közösség szokásait, normáit. Találd meg a befolyásos tagokat, és figyeld meg, hogy mely témák az örök kedvencek. Ezek az információk segíteni fognak, hogy gyorsabban be tudj illeszkedni.

 

8. Válj a közösség értékes tagjává

Ez a sikeres fórum marketing kulcsa. Amikor valaki olyan kérdést tesz fel, ami kapcsolódik a Te termékedhez/szolgáltatásodhoz, kápráztasd el Őket a hihetetlenül hasznos válaszoddal. Ezek a helyzetek lehetőséget adnak a szakértelmed bizonyítására. A válaszodat támaszd alá a megbízható forrásaidra mutató linkekkel is.

Az elején ne akarj értékesíteni. A kezdeti hozzászólásokban egy csipetnyi elfogultság is törölheti a bizalom kiépítésébe addig bevetett kemény munkádat. Tartsd Magad az objektív válaszokhoz, és szép lassan a közösség úgy fog gondolni Rád, mint a téma megbízható szakértőjére. Egy idő után konkrétan Tőled fognak kérdezni, javaslatot kérni. Mikor már közvetlenül megkeresnek, akkor kockázat nélkül tehetsz említést a vállalkozásodról, az értékesíteni kívánt termékedről/szolgáltatásodról.

 

9. Az aláírásodban szerepeljen a honlap címe

Az aláírás, ami minden hozzászólásod végén megjelenik általában dobozos, szöveg, vagy grafikus formátumú. A legtöbb ember ezt az aláírást kedvenc idézetek, weboldalak linkelésére használja. Vannak fórumok, amelyek lehetővé teszik, hogy az aláírásban a saját vállalkozói weboldaladat reklámozd. Ha olyan fórumban vagy, ami ezt megengedi, használd ki a lehetőséged, és olyan „marketing-aláírást” készíts, ami működik.

Ne szalaszd el ezt a lehetőséget azzal, hogy mutatós képeket, vagy hosszú reklámüzeneteket írsz. A legjobb út egy rövid, de találó, pontos leírás a vállalkozásodról, és egy link a weboldaladra. Pont.

 

10. A drámáktól tartsd Magad távol

marketing, online, fórum, fórum marketing, online marketingHa felforrósodik a levegő, lehetőség szerint ne bonyolódj bele! Nem vetne jó fényt Rád – és az üzletedre -, ha kitiltanának csak azért, mert belekeveredtél valamilyen vitába.

Folyamatosan emlékeztesd Magad, hogy a küldetésed itt az, hogy megismertesd a vállalkozásodat és jó képet fess róla.

Maradj távol a megosztó témáktól, mint pl. a politika és a vallás.

Állj ellen a kísértésnek, hogy reagálj a kritikákra. Ha mindenképpen kell válaszolnod, adj Magadnak néhány órát, hogy legyen időd lehiggadni. (Abban pedig, hogy milyen helyzetre mi lehet az okos válasz, segítséget találhatsz a „Kínos kérdések – okos válaszok” cikkünkben.)

Használj hangulatjeleket, hogy látsszon mi az, amit csak viccnek szánsz.

Ha úgy érzed, hogy kezd a beszélgetés elmenni vitás, indulatos irányba, elébe mehetsz azzal, ha kifejted, hogy megérted, hogy ő nem ért egyet Veled, beszélgessetek inkább kellemesebb témákról…

 

11. Készíts marketing kampányokat

Ha már megvan a tisztelet a közösségben, lassan elkezdhetsz oda illő, oda kidolgozott marketing kampányokban is gondolkodni. Olyan marketing technikákat kell előtérbe helyezned, melyek hasznosak a fórum közössége számára. Például nekik szánt különleges kedvezmények, ingyenes minták, tesztelési lehetőségek, ilyen-olyan játékok, stb.

Mielőtt belekezdesz ezekbe a kampányokba, arra mindig ügyelj, hogy kapj rájuk engedélyt a fórum moderátoraitól.

 

12. Légy óvatos a fórum marketing kiszervezésével

Sok marketing cég alkalmaz alacsonyan képzett külföldi munkavállalókat és hasonló megoldásokat ahhoz, hogy ún. fórum-spam-eket készítsenek. Ez nem az a fajta marketing, amire szükséged van! A fórum-spam átmenetileg hozhat egy kis forgalmat a honlapra, de hosszú távon ezek a kampányok súlyosan károsíthatják a hírnevedet.

Amikor megbízol egy marketing céget, kösd ki feltételnek, és ragaszkodj hozzá, hogy csakis etikus marketing eszközöket alkalmazhatnak, amikkel nem rontják a hírnevedet.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.