Üzleti terv

5 ok, amiért szükséged van az üzleti tervre

Az üzleti terv vázolja a vállalkozás céljait, menetrendet ír a jövőbeni eseményekről, megoldási javaslatokkal áll rendelkezésre a felmerülő problémákra. Ez a dokumentum kétségtelenül alapköve az üzleti fejlődésnek, teret ad a koncepciónak, ami az ötlettől a megvalósulásig, majd azután is elemzi, előrevetíti a cég létét.

Az, hogy legyen üzleti terved, alapvetően a te dolgod, a te felelősséged. Sokan tekintenek rá úgy, mint egy kötelezően megírt házi dolgozatra… azaz a hátuk közepére kívánják. De hidd el, amikor már elkezded, benne vagy, élvezni fogod, hiszen rólad szól, a te üzletedről, a te terveidről, a te lehetőségeidről. És mindez nemcsak kósza gondolatokként, hanem összeszedetten, átgondoltan ott lesz a tervedben.

Hogy miért van rá szükséged?

1. Erősségek, gyengeségek

Arra ösztönöz, hogy azonosítsd a vállalkozásod erősségeit és gyengeségeit. Nem akarhatsz úgy útjára indítani egy vállalkozást, vagy akár egy új ötletet, hogy olyan dolgok hiányoznak hozzá, amitől életképtelen lesz. Ha átgondolod, hogy mi adott, és mi hiányzik, mit tudsz pótolni, mit hogyan tudsz pótolni, akkor kapsz egy reális képet arról, hogy milyen eséllyel lesz sikeres az ötleted. A cél, hogy összpontosíts a hibák javítására, amik veszélyeztethetik a növekedést.

2. Pénzkérdések – és válaszaik

Segít meglátni, hogy mennyi pénzre van szükséged. Nagyon gyakori jelenség a költségek alábecslése. Ez veszélybe sodorja az indulást, illetve a fenntartást, növekedést. Ha tényleg reálisan elemzel, és leírod, hogy az induláshoz, majd a fenntartáshoz, növekedéshez mennyi pénzre lesz szükséged, illetve, hogy milyen források jöhetnek szóba ennek rendelkezésre állásához, máris felkészült vagy, tudod, hova kell fordulnod (befektetők, bankok, stb), tudod, hogy mi az a mennyiség, ami valóban segíti a stabil működést és növekedést.

3. Csökkenti a bizonytalanságot

Ad egy olyan tiszta irányt, ami segít csökkenteni a stresszt. Vállalkozásvezetőként rengeteg szerepben kell helytállnod a könyveléstől a vezetői szerepig, a munkairányítástól az ügyfélkezelésig, ami miatt túlterhelt vagy. A terv, ami mutatja, hogy merre kell menned, ami reális célokat fogalmaz meg, segít ebben a túlterhelt állapotban tiszta fejjel gondolkodni, hogy sose veszítsd el a szemed elől a céljaidat. Nem azt jelenti, hogy megszünteti a bizonytalanságot, azonban az, hogy könnyen láthatod, hogy mi várható, nagyban segít a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb állapothoz.

4. Bármikor bevetheted

Ha üzleti partnert, befektetőt, hitelezőt keresel, vagy pályázol, szükséged lesz üzleti tervre. Ha van már egy saját belső használatra szánt üzleti terved, ahol az alapkoncepciók, stratégiák, elképzelések, ötletek szerepelnek, akkor annak egy kis csiszolásával, hivatalossá tételével könnyen át tudod adni, ami óriási könnyebbség ahhoz az állapothoz képest, amikor gyorsan el kell készíteni a teljes dokumentumot. Tudsz arra koncentrálni, amire például a pályázathoz szükség van, ki tudod dolgozni azt a részt ütősebbre, profibbra, mert a többi rész készen van, nem viszi el az energiádat az éppen aktuálisan fontos területtől.

5. Válaszokat ad

Reális képet ad a piacról, a termékedről, a versenytársakról. Ahogy készíted a tervet, minden információval közelebb kerülsz a sikeresebb koncepció kidolgozásához. Ahogy elemzed a versenytársaidat, és meglátod, hogy mit csinálnak erősebben/gyengébben, ahogy megnézed a többi hasonló terméket, hogy hogyan jutnak el a vevőkhöz, hogy érdemes őket megszólítani, milyen áron érdemes dolgozni… rengeteg válasz, amit az üzleti terv kidolgozása közben kapsz.

Hajrá! Látod, hogy csak nyerhetsz egy kis befektetett energiával!

Ha segítségre van szükséged, gyere az ingyenes email alaptanfolyamunkra!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.