Pénzügyi terv kimutatásai

A pénzügyi terv kulcselemei

A pénzügyi tervednek vannak olyan kulcsfontosságú elemei, amiket mindenképpen tartalmaznia kell. Bármilyen céllal készíted is a pénzügyi tervedet:

  • akár új vállalkozás indításán gondolkodsz,
  • akár egy meglévőt szeretnél bővíteni,
  • akár jobban meg akarod ismerni a jelenleg működő folyamatokat,
  • akár külső piaci szereplőnek (befektetőnek, banknak)

Sokszor elhangzik, hogy a kulcselemeket az határozza meg, hogy milyen típusú vállalkozásról van szó, illetve, hogy egy adott pénzügyi terv mi miatt készül, mire akarod használni, de valójában ezek a kulcselemek mindig benne kell legyenek. Lássuk, mik ezek!

    Eredménykimutatás

Leegyszerűesítve az eredménykimutatás egy időintervallumon (általában egy év, de Te választod ki az időtávot) belül kimutatja a vállalkozás nyereségességét. Sokféle elnevezése használatos, leggyakrabban még a Profit and loss, illetve ennek rövidítése a P&L rövidítéssel találkozhatsz, ami mind az eredménykimutatást „rejti”. És mindegy hogy hívjuk, a lényeg, hogy egy nagyon fontos jelentés! Tartalmaz minden költség, és bevétel elemet, ezáltal tudja megmutatni számodra a céged működésének eredményességét.

   Cash flow kimutatás

Pénzármalást leíró kimutatás: mennyi pénz jön be, mennyi pénz megy ki, és mikor. Ennek pénzforgami egyenlege mutatja, hogy mennyi pénz áll rendelkezésedre a valóságban. Úgy hangozhat, hogy ez megegyezik a bevételekkel, ráfordításokkal, nyereséggel, de nem így van! Gondolj csak bele, hogy ha kiállítasz egy számlát, de mondjuk nem fizetik ki, vagy a saját fizetési kötelezettséged későn, vagy épp előbb teljesíted. Egész másképp alakul a készpénz-állományod ezektől függően. Ezek az időzítések nem tudnak megjelenni egy eredménykimutatásban, ezeket a cash flow kimutatásban tudod követni. Lehet, hogy a cég nyereséges, mégsincs elengendő készpénzállománya, vagy fordítva, hogy veszteségesként kimutatva is áll még rendelkezésre pénz, amiből tovább lehet lépni. Egyedül a cash flow kimutatás tudja ezt számodra láttatni. A cash-flow-ról bővebben ebben a cikkben olvashatsz: http://kkvuzletiterv.hu/vezetes/cash-flow-a-vezeto-sorvezeto-2

   Mérleg

A mérleg pillanatkép a vállalkozás pénzügyi helyzetérőlA pénzügyi terv egyik kulcsfontosságú eleme a mérleg: mennyi készpénzed van, mennyivel tartozol, mennyivel tartoznak neked. A „pillanat” hivatalos neve: a mérleg fordulónapja. Az elnevezése pedig arra utal, hogy egyensúlyban kell lennie a cég működéséhez szükséges eszközöknek a rendelkezésre álló forrásokkal.

   Értékesítési előrejelzés

Ez pontosan az, minek hangzik: a terved arra vonatkozóan, hogy a termékedből/szolgáltatásodból mennyit akarsz értékesíteni a következő időszakban. Tulajdonképpen ez adja az eredménykimutatás bevétel részét. Egyénileg meghatározott részletezettségben készítheted.

   Személyi terv

Ennek természetesen a több főt foglalkoztató vállalkozásnál van kiemelt szerepe. Belső használatra szánt üzleti tervnél érdemes azt megtervezni, hogy ki mivel foglalkozik, mennyi idejét tölti ki, ehhez milyen bérköltségei vannak. Külső szereplőnek szánt tervben itt érdemes az adott cél érdekében fontos tulajdonságokat kiemelni akár egyénenként, akár a csapat jellemzőiként.

 

Végül fontos tudnod, hogy a legtöbbet akkor teheted a vállalkozásodért, ha ezeket a kimutatásokat el tudod olvasni! Tudod értelmezni, ami bennük van. Ha ezek a kimutatások megvannak, és Te érted őket, akkor sokkal magabiztosabban fogod tudni ezeket prezentálva, felhasználA pénzügyi terv kimutatásainak értelmezése csak Rád várva irányítani a cégedet, illetve forrásokat előtermeteni akár befektetőknél, hitelezőknél. Hiába legyintesz, hogy ezt úgyis megcsinálják a könyvelők, vagy valaki, akit ezzel megbízol, de az adatok értelmezése, a belőlük merített ötletek, fejlődési lehetőségek kitalálása, felismerése csakis Rád vár!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.