üzleti terv, pénzügyi terv

A személyes pénzügyi terved – 1. rész

A pénzügyi tervezés egy nagyon jó eszköz/lehetőség arra, hogy segítsen nagyobb megtakarítások, vásárlások, nyugdíjazás stb. megtervezésében és tudatos lebonyolításában. Függetlenül attól, hogy a gyerekeid továbbtanulására, vagy egy új ház vásárlására gyűjtesz, a pénzügyi terv minden esetben segít meghatározni, hogy milyen összeggel kell megkezdened a gyűjtést és hogyan gyarapítsd tovább, hogy elérd a kívánt célt. Meghatározva a havi kiadásaidat és megtakarításaidat egy átfogó terv keretében, sokkal könnyebb lesz elérni a célodat, és megteremteni a pénzügyi biztonságodat.

Tehát: Határozd meg a céljaidat! Ennek a lépései:

 

1. lépés: Mérd fel a jelenlegi pénzügyi helyzetedet

Ahhoz, hogy megtervezhesd a jövőbeli pénzügyeid alakulását, először tisztán kell látnod, hogy most hol van a pénzed.

Ezt a „nettó vagyon” kiszámításával kell kezdeni. Ehhez össze kell számolnod a teljes vagyonodat, mindent a készpénzedtől a befektetési számlákig, a házad, az autód, a berendezéseid. Ez után össze kell számolnod a kötelezettségeidet: beleértve minden kiadást, az autóddal, házaddal kapcsolatban is, hiteleket, számlatartozásokat, mindent. A kettő különbözete (eszközök – kötelezettségek) a Te nettó vagyonod.

 

2. lépés: Készíts egy tervet

Kezdd azzal, hogy feljegyzel minden egyes költséget, ami havonta felmerül Nálad. Ha az segít, hordj Magaddal egy kis jegyzetfüzetet (manapság erre már az okostelefonok is kiválóan alkalmasak akár alkalmazások használatával is…), és jegyezz fel minden költést: beleértve az összeget is, és azt is, hogy mire költötted. Hónap végén kategorizáld be ezeket a kiadásokat: megélhetési költségek, szórakozás, stb… Ezután hasonlítsd össze ezeket a költségeket a havi, adózás utáni bevételeiddel.

Most az elsődleges lényeg itt nem az, hogy csökkentsük a költségeket, hanem hogy lásd, hová megy el a pénz. Persze később a tervezésed során a költségcsökkentésre is lehetőséged lesz, ha ezt látod szükségesnek.

A fenti kis tervedet táblázatkezelővel, személyes pénzügyi alkalmazásokkal, vagy akár kézzel, papíron is elkészítheted.

Ha van olyan tartozásod, ami túl gyorsan nő, vagy jelenleg nem fizeted, akkor érdemes a megtakarításaidat úgy priorizálni, hogy ezeket mindennél előbb rendezni tudd: az adósság ugyanis általában hajlamos gyorsabban nőni, mint a megtakarítások.

 

3. lépés: Fogalmazd meg a céljaidat

Legyen világos, hogy mit remélsz, mit szeretnél elérni a pénzügyi terveddel. Lehet összetett, több dologból álló célod is: például maradéktalanul fizeted a lakáshiteledet, de emellett pár éven belül szeretnél venni egy új autót. Gondolj át mindent, amit a pénzügyi terved időtávja alatt szeretnél elérni (ha pl. 3 éves tervet készítesz, akkor amit 3 éven belül szeretnél elérni), és tűzd ki határozottan, higgy benne és eszerint alakítsd a terveidet.

Megteheted azt is, hogy felosztod a céljaidat rövid távra (2 év), középtávra (2-5 év) és hosszú távra (5 éven túli). Pl. rövid távon ki kell rendezni a hitelkártya-tartozást, közép távon taníttatni kell a gyerekeket a legmenőbb egyetemeken, hosszú távon pedig el kell kezdeni takarékoskodni a nyugdíjas éveidre.

 

4. lépés: Tisztázd a céljaidat

Vedd sorra az előző lépésben meghatározott céljaidat, és próbálj meg becsült költségeket rendelni mindegyikhez. Az nem lesz elég, hogy „ez marha drága lesz”, úgy határozd meg, hogy pl. „10 éven belül teljes egészében kifizetem a házat, ami még 5 millió Ft lesz”, vagy „összegyűjtök egy nyugdíjazási számlán 25 millió forintot ekkorra: …”, stb. Ez segít meghatározni a szükséges havi megtakarításaidat. Légy racionális: győződj meg róla, hogy a céljaid elérhetőek-e a várható jövedelmeid és egyéb körülmények ismeretében.

 

Innen folytatjuk a következő részben. 🙂

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.