Üzleti tervezés

Üzleti terv? De hát én nem induló cég vagyok…

Ha kis és középvállalkozókat kérdezünk az üzleti tervről, akkor néhány kivétellel valami hasonló választ kapunk:

„Üzleti terv? De hát én nem induló cég vagyok, miért kellene nekem üzleti terv?”

Ez elszomorító azt tekintve, hogy egy cég fejlődését a tervezés alapozza meg. Nem az, amit kikényszerítenek, nem az, amit valakinek meg KELL írni, és ő ebben ezt és ezt szeretné látni.. Most nem erről az üzleti tervről van szó. Arról az üzleti tervről, ahol megfogalmazod a cégeddel kapcsolatod céljaidat, vágyaidat, majd eszközöket és akcióterveket sorakoztatsz fel ennek elérésére.

Sokan készítenek induláskor egyet, aztán az a dokumentum örökre az iroda fiókjában, vagy a számítógép egy eldugott mappájában „porosodik”.

Ha nincs olyan terved, amit követni tudsz, akkor az események csak úgy történnek veled, ami elég veszélyes. Hiszen neked mindenre reagálnod kell, mindenre azonnal, nyomás alatt. Mennyivel jobban hangzik, ha az események nagy részére előre kigondoltan, terv szerint reagálhatnál?

Ha vállalkozást vezetsz, valószínűleg növekedni akarsz. Mindig. És ezt a növekedést tervezni kell ahhoz, hogy valódi növekedés váljon belőle.

Ha megírsz egy tervet, aztán a fiókban hagyod, az sajnos még nem segít. A tervezés valóban az első lépés, viszont utána nyomon kell követni, módosítani, alakítani kell, ahogy az üzletmenetünk halad előre.

Például eltervezzük, hogy a marketing stratégiánk szerves eleme lesz a közösségi oldalakon való hirdetés, kampány, ahol egy bizonyos számmal kalkulálunk, hogy mondjuk hány embert akarunk ezen a csatornán keresztül elérni egy hónapban. Ezt a számot azonban meg sem közelíti az első hónap, a második, majd a harmadik… valami hiba van, alakítani kell a hirdetési szövegen? Másik csatornán hatékonyabb lenne a hirdetés?

Átgondolva, és ismerve a tényeket változtatunk rajta, követjük, és módosítjuk. Ez a tervezési folyamat! Ennek alapja az üzleti terv.

Még mindig úgy látod, hogy nincs szükséged rá?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.