stratégia

Káosz vagy stratégia? A vezető választ

…mégpedig azzal, hogy megtanulja, mire mondjon NEM-et!

Mint vállalkozásvezetőnek a legnehezebb feladatod eldönteni, hogy mit NE tegyél vezetői döntés, menedzsmentmeg. Különösen a növekedési fázisban.
A különbséget az adja a stratégia és a káosz között, hogy hogyan tudsz nemet mondani.


A legtöbb növekvő vállalkozás mindent akar, és elhiszi, hogy mindent hatékonyan fog tudni csinálni egy időben.
A valóságban azonban azzal, hogy egy irányba elmozdul a cég élete, azzal kizár vagy átalakít egy máik ötletet. Míg ha egy időben próbáljuk megvalósítani, pont a fókusz veszik el végül mindkét, vagy az összes céllal.

Aki sokat markol, keveset fog.

Ahhoz, hogy növekedni tudjon a céged:

– összpontosítanod kell a célpiacodra,

– a jól meghatározott termékeidre, szolgáltatásaidra,

– a versenyelőnyök növelésére,

kihasználva a Te és céged erősségeit.

A stratégiádban sorrendet kell állítanod. Az ötlet még nem lehetőség. Elemezd az ötleteket, és a lehetőségekbe már csak egy szűrőn keresztül engedd be őket. Ha ott vannak a lehetőségek között, akkor jöhet a sorrendiség, de ne akarj mindent egyszerre, mert elnyeli az egyik a másik hatékonyságát. Ezzel a sorrend felállítással garantálod magadnak a fókusz lehetőségét, és megalapozod a véghezvihető stratégiát.

Ezután a legfontosabb a növekedési stratégiát következetesen megvalósítani, nem kapkodva bele a jobbnál jobbnak tűnő ötletekbe.
Természetes, hogy a stratégiának is rugalmasnak kell lennie, és ha mást kíván a célpiacod, ahhoz alkalmazkodni kell. De ne akarj mindent egyszerre, és sose vedd le a szemed a stratégiai célodról!
Próbálj együtt élni azzal a tudattal, hogy ha valamit csinálsz az kizár egy másikat és máris jobb stratégiát, jobb tervet és valós növekedést tudsz elérni.

A vezetés az összpontosítás és fegyelem gyakorlása.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.