pénzügyi terv, pénzügy, pénzügyi vezetés, beruházás, finanszírozás

Melyik beruházást válasszam?

Ahogy azt a vonatkozó sorozatunk „A vállalkozásod pénzügyi vezetője vagy! Mik a feladataid?” című cikkünkben megígértük, elkezdjük a pénzügyi feladataid részletesebb elemzését.

Egész sok anyag, cikk található a mindennapos, folyó finanszírozási döntések megkönnyítésére, ráadásul az a személyes gazdálkodás kiterjesztésén keresztül még nem is olyan nehezen megkezdhető senki számára – később pedig, ahogy nő a tapasztalat, jöhetnek a finomítások, okosodások.

Talán amiről a legritkábban esik szó közérthető „konyhanyelven”, az a beruházási/befektetési döntéseinket megalapozó ismeretek. Aki valaha valamilyen formában tanult róla, az nagyjából el tud indulni, de aki egészen más szakmából indul, annak nehéz. Vesézzük hát ki ezt a területet. 🙂

 

Hogyan döntsük el, hogy mibe fektessük a vállalkozásunk pénzét, mire ruházzunk be?

Elsődleges tisztázandó az időfaktor. Ha beruházásokról, vagy befektetésekről beszélünk, akkor mindig hosszú távon, azaz egy éven túl – általában lényegesen túl – kell gondolkodnunk. Ez azonnal felveti a pénz értékének a kérdését. Hisz ha mindennemű egyéb változó paramétertől el is tekintünk (kamat, piaci körülmények, stb.), a pénz értéke mindenképpen változik ilyen időtávon. Ezt hívják szakmai kifejezéssel a „pénz időértéké”-nek.

Nagyon nem mindegy, hogy amibe fektetjük a pénzünket, annak a jövőbeli értéke többet hoz-e számunkra, azaz többet ér-e majd, mint a piaci ára, amit belefektettünk. És még egymással is érdemes ezeket versenyeztetni.

Az talán már most is látszik, hogy ez laikusként is egy csomó kérdést felvet, ahogy mélyebben kezdünk gondolkodni az adott beruházáson, vagy inkább beruházási alternatívákon:

 • Mekkora a beruházási alternatívák tőkeigénye, és ezek mikor merülnek fel? Azaz mikor és mennyit kell belefektetnünk?
 • Mekkora lesz várhatóan a beruházások hozama, és az milyen ütemben érvényesül? Azaz mikor és mennyi jön majd vissza?
 • Mi az az elvárt hozam, amit várunk a beruházástól?

Ezen kérdések eldöntése nem tud egyszerű csettintéssel-tippeléssel megtörténni. Számtalan módszer létezik a meghatározásukra, beleértve statikus és dinamikus módszereket is.

Az, hogy a sok létező módszer közül melyiket választjuk, az alábbi kritériumoktól függhet:

 • A vállalkozásunk stratégiai céljaival összhangban van az adott módszer? Illik a profilunkhoz, az általa hozott eredmények számunkra informatívak lehetnek? Azt kell választanunk, melynél a legbeszédesebbek az eredmények.
 • Az előzővel összefüggően az eredményének olyan világosnak kell lennie, mely alapján egyértelmű döntést tudunk hozni, hogy elfogadjuk-e, vagy elutasítjuk az adott vállalkozást?
 • Mivel általában több beruházást vizsgálunk egyszerre – és keressük a legjobbat a vállalkozásunk számára – tudjunk az adott módszer eredményeképpen egy egyértelmű rangsort felállítani a beruházási alternatívák között.

Most, hogy tisztáztuk az alapokat, és azt is tudjuk, hogy mi alapján kell majd választanunk a befektetés-értékelési szempontok közül, nézzük meg ezeket egyesével.

pénzügyi terv, pénzügy, pénzügyi vezetés, beruházás, finanszírozás

Ahogy már fentebb is említésre került, léteznek statikus, és dinamikus számítási módszerek. A kettő abban különbözik egymástól, hogy a statikus módszerek nem veszik figyelembe a pénz időértékének változását, a különböző időpontbeli pénzeket közvetlenül hasonlítják össze. Ezzel szemben a dinamikus módszerek figyelembe veszik a beruházás költségét a beruházás pénzáramát, annak időbeli esedékességét és az elvárt hozamot is.

Nézzük meg egyben, milyen módszereket alkalmazhatunk statikus, és dinamikus szempontokból:

Statikus módszerek:

 • Legkisebb költség módszer (Smallest Cost)
 • Számviteli profitráta módszer (Accounting Rate of Return)
 • Megtérülési idő (PayBack)

 

Dinamikus módszerek:

 • Diszkontált megtérülési idő
 • Nettó jelenérték
 • Belső megtérülési ráta
 • Jövedelmezőségi index
 • Költség egyenértékes

 

Elsőre, ezekkel a kifejezésekkel ijesztő lehet ezeket olvasni. 🙂 De hamarosan minden egyes módszert részletesen ki fogunk dolgozni közérthető nyelven, és azokat csak előkapni kell majd, amikor döntésre kerül a sor.

pénzügyi terv, pénzügy, pénzügyi vezetés, beruházás, finanszírozás

Ki fogjuk fejteni az egyes feladatok valós tartalmát közérthető nyelven. Iratkozz fel a blogértesítőnkre, ha még nem tetted (Feliratkozás blogértesítőre), illetve kövesd a Facebook (KKV Üzleti Terv Facobook) oldalunkat, hogy nehogy lemaradj róluk.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.